logo
logo
Nieuws

Terugblik op de Helweek

28 januari 2019, Breda. De eerste Helweek van sporters van Move by MD begint. Na een voorbereiding van twee á drie weken is het zover. Sporten, focussen, hard werken, doelen stellen en een nacht overslaan. Elkaar steunen, samen sporten en elkaar wakker houden. Zwaar, moe en voldaan. Als afsluiting een biertje. Hoe is het een aantal deelnemers vergaan en hoe kijken zij er op terug?


Moe

De Helweek ging van start op maandag ochtend. We zijn begonnen met allemaal voor de eerste keer opstaan om 05.00 uur. Daarna even gezond ontbeten met havermout en vers fruit en op naar de eerste keer sporten. Dit maal gingen we bij het blushuis core stabilty training doen. Tegen het einde van de training kwamen daar de eerste mensen aan die gingen werken, zij zullen wel gedacht hebben.

Na het trainen ging ieder zijn eigen weg vervolgen met ieder een eigen doel. Ik had besloten om een week geen koffie te drinken. Drink graag altijd elke ochtend een bakkie voor het werken met een vroege dienst en dan als ik aankom weer op het werk en zo gaat het een beetje door als ik aan het werk ben. Dus een week opletten wat ik eet en drink.

De dag ging voorbij en het ging goed. Ondanks het hele vroege opstaan. Ik had wel afgesproken met mezelf dat ik zou zorgen dat de Helweek geen uitputtingsweek zou worden en mijn rust zou pakken als ik dat nodig heb. Zo ben ik deze avond ook om 21.00 uur naar bed gegaan. Dinsdag heb ik rustig aan gedaan, merkte dat het de dag ervoor iets te veel voor me was geweest en ben gaan sporten met hot yoga dit is zo onwijs ontspannend en relaxen dat het voelde als dagje sauna. Daarna ben ik toch even uurtje rustig gaan liggen en ben ik weer gaan herpakken. Vandaag starten ook mijn werkweek met een avond dienst.

Woensdag ochtend was de wekker er weer om 05.00 uur. Waar ik deze dag weer ging proberen om een uurtje te gaan trainen en core stabilty te doen. In verband met het slechte weer was het vandaag binnen nu Loperscomapy by Berry’s. Na het uurtje trainen had Berry voor een gezond ontbijtje gezorgd nadat genuttigd was ben ik met Berry en Monica een uurtje gaan zwemmen en toen door naar huis waar ik vegetarische erwtensoep ging maken voor de Helweek we run 76 xl. En daarna door naar het werk met een avonddienst. Best zwaar was het om zoveel te sporten en bezig te zijn. Ondertussen had ik ook elke dag de opdrachten uit de map gedaan. Geen tv aan en focus op mezelf.

Donderdag en vrijdag was de dag dat we een nacht gingen overslaan. Ik heb hieraan niet mee gedaan. Helaas door mijn reumatische aandoening heb ik heel veel slaap nodig om stuk minder pijn te hebben. Dat is de reden ook dat ik het slapen van 22.00-05.00 uur ook niet helemaal heb meegedaan. Het vele sporten is voor mijn al een hele opgaven op zich. Maar terug naar de donderdag. Om 20.15 uur begon de standaard We Run 76 die ik werkelijks probeer te lopen als het lukt met werken. Het tempo zat er goed in en heb een pr qua tempo gelopen. Daarna nog een drankje met z’n allen en ben bij Berry in de zaak blijven hangen en wat gedaan voor mijn werk totdat we de nacht run gingen lopen; de We Run 76 XL. Daarna ben ik meteen naar huis gegaan. Was dood en dood op en was erg blij dat ik de nacht niet ging doorhalen. Vrijdag ochtend om 07.00 uur begon de werkdag weer. Collega’s merkte op dat het niet zo goed ging met mijn. Dat ik erg vermoeid was en dat ik niet mezelf was. Was blij dat ze het terug koppelde. Voelde me ook echt niet lekker. Had veel pijn in mijn gewrichten en was enorm stijf. Dus klopte wel dat ze het merkten ook voelde ik me zo moe wat ik me niet meer kwam focussen. Besloten om na het werk en het avondeten te gaan slapen. De volgende dag begon als een normale werkdag, ging gelukkig allemaal al weer iets beter. Op het einde van de dienst bleek er een uitzendkracht niet was komen opdagen. Tja en het is helaas erg druk op de afdeling. Mede doordat ik in het boek had gelezen je werkt deze week harder dan ooit enz. besloot ik de dubbele dienst te doen. Zo kwam ik dus pas tegen 22.00 uur weer thuis van hele lange werkdag. Het was zondag en de laatste dag van de Helweek. Ik had deze ochtend moeite met opstaan ik was echt een beetje uitgeblust. Eenmaal op het werk begon de drukke werkdag langzaam aan steeds drukker en drukker te worden. Wij staan normaal met 4 man zorg personeel van 7.00-15.30 uur en een keukendienst van 8.00-13.30 uur in het weekend. Nu waren we met genoeg personeel maar ging er eentje ziek naar huis en de andere was er maar tot 13.00 uur bleven dus met 2 man zorg personeel achter. Tijdens het eten werd een patiënt steeds slechter waar ik uiteindelijk vast bij stond en mijn collega de rest van de afdeling had. De keukendienst kwam helaas niet langer blijven dus was het erg druk. Na de drukke werkdag zijn we als afsluiting van de Helweek met zijn  alle uit eten geweest.

Ik kijk terug op een week waar ik mezelf nog meer heb leren kennen. Waar ik achter ben gekomen ik echt helaas veel slaap echt nog steeds nodig heb en vooral in combinatie met werken en sporten. Ik zou als de Helweek 2020 terug komt zeker overwegen om het nogmaals te doen.

Groetjes,

Agnetha


Terugblik op de Helweek

Breda, dinsdag 5 februari 2019. Alsof er een slagveld plaats heeft gevonden. Wind  buiten. Regen tegen de ramen. De afwas staat nog op het aanrecht. Een zak paprika light chips ligt op de grond. Een leeg glas wijn. En nee, er is nog net niet gevochten om Tony Chocolony, al doen de brokstukken anders vermoeden.  Hebben we hier te maken met een doorgewinterde cough potato? Of met een Helweek-survivor, die net de zevende hemel heeft ontdekt?

Als we het boek van Bertrant mogen geloven, krijg je pas echt het gevoel dat je leeft, als je voor contrast zorgt. En contrast was er zeker, want zelfs al had ik de week ervoor nog 6 van de 7 dagen gesport en kook ik doorgaans als vegetariër best gezond; tijdens de Helweek leef je in een totaal ander ritme. Elke dag om 5 uur op, om 10 uur erin en tijdens die 17 uur daartussen haal je alles uit je dag.

Je begint de dag goed, met lekker een uurtje sporten. Niet de normale trainingen, maar juist ook sporten die je anders niet zo snel doet zoals in mijn geval dan zwemmen en dauwtrappen. Daarna kleed je je op je paasbest, ben je de hele werkdag super productief en gefocust en in de avond kook je een gezonde maaltijd en werk je aan verschillende opdrachten. Of je sport nog een keertje, omdat je je reguliere schema ook niet wilt laten verzuimen natuurlijk.

Drukke dagen waren het dus, maar gelukkig stonden we er niet alleen voor. Wat echt een heel goed gevoel gaf, was dat we dit als team deden en elkaar motiveerden. Met elke ochtend een ‘goeiemorgen’ whatsappje om 5 uur, maar ook bijvoorbeeld met een gezamenlijke run in de nacht dat we allemaal wakker moesten blijven. We hebben ons allemaal maximaal gegeven en Move By MD zorgde voor extra activiteiten in de vroege ochtend waar we bij konden aansluiten. De werkmap die ze bij het boek hadden verzorgd, werd elke dag goed gebruikt voor de receptjes en als logboek voor de verschillende opdrachten die we hadden, zoals het bepalen van je verbeterpotentieel en het uitdenken van je plan voor komend jaar.

Dat het fysiek toch best een uitdaging was, merkte ik vooral vrijdag en zaterdag. Die nacht niet slapen hakte er flink in. Nu, een paar dagen na de Helweek, ben ik een ervaring rijker en weet ik dat er veel meer uit je dag te halen valt dan je denkt. En al ben ik blij als ik mijn bedje weer zie, ik kijk nu al uit naar de nieuwe uitdagingen die eraan zitten te komen, zoals de Strong Viking Run komend weekend.

Die zak met chips was de uitzondering, hou ik niet eens van eigenlijk, maar in de regel wil ik wel graag doorgaan met de receptjes uit het werkboek. Ik heb gemerkt dat mijn spastische darmen daar heel erg blij van werden. Voor morgen staat er dus alweer een gezonde lunch in de koelkast, en een gezamenlijke zwemafspraak. Want al was de week een ‘hel’  de goede dingen houden we er natuurlijk graag ook in voor het vervolg!

Groet,

Eline


Mooie Helweek

Wat kijk ik terug op een mooie Helweek. Het heeft mij zoveel moois opgeleverd. Toch echt een cadeau voor mij zelf en wat het boek aangeeft het beste uit je zelf halen! Het volgende leverde mij het op:- suiker behoefte is afgenomen – resetten van inname behoefte- gewicht verlies- water echt lekker vinden

Door o.a. bovenstaande punten mij zeer energiek en positief gevoeld- nieuwe recepten – De voordelen van vroeg opstaan- sociale media lust is verminderd- nieuwe sporten ontdekt – nog meer genieten van al het kleine- ervaringen opgedaan in (wel/niet) slapen/rusten – meer inzicht in mijn eigen ikke – meer zelfvertrouwen –  Meer waardering voor mijn rust, voeding, sport, eigen tijd- nieuwe belevingen: o.a. vroege vogelwandeling- vele klusjes zijn af.- nieuwe doelen. Op naar de volgende Helweek.

Groetjes,

Judith