logo
logo
Geen categorie

Trainingweekend Vogezen

Trailweekend Vogezen van 24 t/m 27 mei 2019

De Vogezen is de bergrug aan de Franse kant van de Rijn en strekt zich uit ten westen van Mulhouse in het zuiden en Colmar in het midden en Straatsburg in het Noorden, ook wel bekend onder de naam Elzas. Het Zwarte Woud in Duitsland aan de overkant van het Rijndal, de diepe slenk in het landschap, maakt deel uit van hetzelfde gebergte. 

De Vogezen is ruw, ruig, nog betrekkelijk onbekend en onontgonnen.  Het gebergte is heel erg groen en waterrijk, diepe dalen, hoge toppen, steile berghellingen, rotsformaties, bloemenweides, veel stroompjes met watervalletjes, mooie gletschermeertjes. Ook heel wat overblijfselen uit de Eerste Wereldoorlog. Het is een middelgebergte. De toppen zijn er rond, Ballons genaamd.  De hoogste top, Grand Ballon is 1424 m, de meeste toppen zijn boven de 1000 meter. Drie tot vijf keer hoger dan de Ardennen op slechts 5,5 uur rijden met de auto vanaf Breda. Er gaat ook een treinverbinding naar Munster en vandaar een bus naar Orbey, reken op 10 uur reizen.

Je kunt hier je hoogtemeters wel maken. De GR5 wandelroute naar Nice loopt er dwars doorheen over de diverse toppen (crêtes). Je hoeft hier zelden verhard te lopen, er is een uitgebreid netwerk aan mooie paden, vaak singletrack. Het ene pad nog mooier dan het andere. Loofbos, naaldbos en weidse vlaktes wisselen elkaar af. Vind je de Ardennen al mooi, dan vind je de Vogezen echt helemaal te gek. Ideaal voor een lang weekend trailen. Het terrein is technisch veel moeilijker dan de Ardennen, veel meer hoogtemeters, klauterpartijen en ruw terrein, al kun je ook lekker voluit rennen over de kam (Crêtes) en door de velden (Chaumes) met magnifieke vergezichten. Maar vergaloppeer je niet in de afstand, zelfs een kortere route heeft vaak al meer dan 1000 hoogtemeters. Voor de ultra ultra’s onder ons zijn er traject van 50+ km’s met dik 3000 hoogtemeters. Maar eenvoudigere vlakkere trajecten zijn ook mogelijk.

Lac Noir, waar ons Amis de la Nature accommodatie dichtbij ligt, ligt hemelsbreed 2 km van de Gazon du Faing top, 1303 meter. Dit is een veenveld, wat het landschap weer anders maakt dan de granieten toppen die er ook zijn. Ook de Hohneck top (1346 meter), de petit Hohneck (1286 meter) liggen voor bikkels op trail afstand. Lac Blanc ligt al op 6 km trailen en je mag daar (wel) een frisse duik nemen (Lac Noir is een waterkrachtmeer waarin niet gezwommen mag worden).  Je kunt daar ook de befaamde bosbessentaart eten bij Café terras ‘Milles Metres’ en terug over het Cornelispad met de Corneliabron naar Lac Noir, vandaar is het slechts een paar honderd meter naar de accommodatie. Één van de mooiste trail routes van de Vogezen begint op de Col de la Schlucht, Sentier des Roches, 10 km te voet, 15 minuten met de auto. Voor wie geen afstanden van meer dan 20 km kan trailen, een aanrader om de route daar te beginnen.

En wil je niet elke dag hard lopend over de chaumes en door de mooie beukenbossen? Dezelfde routes kunnen ook gewandeld worden. Er wordt daar ook veel gemountainbiked en over de strakke asfaltwegen kun je ook goed wielrennen.  Wil je iets heel anders?  Erg hot is (wildwater) kayakken. In Gerardmer (50 min met de auto) en Eloyés (1:20 min) kun je dat doen. Of wat dacht je van canyoning of waterval abseilen bij Vertical Vosges in La Bresse (50 min)? Of Via Ferrata klimmen in Bussang? De Spitzkopf gezekerd beklimmen en afdalen? En zo zijn er meer parcoursen en adrenaline kicks te krijgen. Allemaal niet voor bangebroeken en allemaal niet heel goedkoop, maar wel gaaf. En wil je wat cultuur opsnuiven, een dagje Riquewihr of Eguisheim of andere authentieke Elzas dorpjes bezoeken en wijnproeven op de vele wijndomeinen is ook bepaald geen straf.

 

Ben je enthousiast geworden en ga je mee? Stuur dan een mail voor 1 mei naar info@movebymd.nl

Wat kost het en wat krijg je?

Dit weekend kost €140,- en hiervoor krijg je:

  • 3 overnachtingen
  • 3 keer ontbijt
  • 3 keer diner
  • gpx-bestanden voor routes die je kunt lopen
  • koffie en thee